Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HALAK klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HALAK klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HALAK klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HALAK klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 14 éve
bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele. A jégbehűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz.A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőképpen lehet, csak egy a lényeg: “sima” jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt.
A lehetőségek:
…A bóléstálat egy jégkockákkal töltött tálba állítjuk.
…Lefagyasztunk néhány gyümölcsöt, és röviddel a tálalás előtt tesszük csak a bóléba.
…Lefagyasztunk egy kis gyümölcslevet vagy bort, és ezt adjuk a bóléhoz.
Személyenként körülbelül fél liternyi bólét számoljunk mintegy tizenöt dkg gyümölccsel. Az italt lehetőleg kehelyformájú poharakban kínáljuk, hogy könnyebben lehessen utántölteni, és a gyümölcsöket is egyszerű legyen kiszedni. A szívószál használatát kerüljük, mert erősíti a magát kiválóan itató nyári hűsítő hatását.
A gyümölcsös-frissítő bóléhoz pikáns rágcsálnivaló illik. Ha van időnk és kedvünk, saját magunk is készíthetünk hozzá apróságokat.
<!--[
Hozzászólások eddig: 5
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
A hideg üdítőknek nem kedvez a tél, előtérbe kerülnek viszont a finomabbnál finomabb teák. A karácsony közeledtével a fahéj, a narancs, a mandarin és az alma íze a meghatározó. Nem csak az ünnepek miatt lettek ezek a gyümölcsök és fűszerek a meghatározóak, hanem magas vitamintartalmuk miatt, valamint erőt is adnak. Ezeket az alapanyagokat feketeteákkal keverik, így kávé helyett is fogyaszthatók koffeintartalmuk miatt. Íme egy recept hidegebb napokra:
Hozzávalók:
1 liter víz; fél narancs héja; fél citrom héja; 5 cm hosszú fahéjrúd; 8-10 szegfűszeg; 3 evőkanál méz; 2 db alma; 1 filter Earl Grey tea; cukor ízlés szerint; 10 csepp rumaroma.
Elkészítés:
A narancs és a citrom héját lehámozzuk, és a fahéjjal, szegfűszeggel együtt a vízbe téve lassan forralni kezdjük. Az almát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd ha a víz felforrt, beletesszük, és addig főzzük, míg megpuhul (kb. 15 perc). Egy hőálló üvegkancsóba tesszük a teafiltert, majd a forró leszűrt, gyümölcsös-fűszeres vizet óvatosan rászűrjük. Hozzáadjuk a mézet, a rumaromát, és ha nem elég édes, ízlés szerint cukrozzuk, s csepegtetünk bele citromlevet is. Többször megkeverjük, és 2-3 perc elteltével a teafiltert eltávolítjuk belőle.
Készíthetjük sima feketeteából is, de akkor adjunk hozzá kevés bergamottot. Forrón az igazi, de aki kedveli, lehűtve, jegesen is fogyaszhatja.
Forralt bor
A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor?
Íme egy elkészítési mód:
1 üveg vörösbor (lehetőleg ne legyen túl savas); 70 gramm cukor; 2 rúd fahéj; 8 szem szegfűszeg; 3 szem szegfűbors; 2 szem zöld kardamon; 4 szelet citrom.
(A kardamon nem fontos, de ha sikerül beszerezni, finomabb lehet tőle a forralt borunk. Általában ázsiai árukat forgalmazó boltokban lehet megvásárolni.)
Először is a bort felmelegítjük közepes lángon, lassú kevergetés mellett. Figyeljünk oda, hogy nehogy előszörre felforrjon, ekkor ugyanis veszít az aromájából. Ezután tegyük bele a fűszereket. Ha nem találjuk elég édesnek, cukrozzuk utána.
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
Karibi újév” bólé recept
Hozzávalók:
1 db ananász, 1 szem narancs, 1 szem citrom, 1 szem lime, 1 db őszibarack konzerv, 2 szem kiwi, 1 db mangó, 1 db banán, koktél cseresznye,
15 dkg cukor,
5 dl De Kuyper Peachtree, 3 dl Monin Passion Fruit szirup, 1 üveg Bacardi Limón, 1 üveg Martini Brut pezsgő.
1 liter ananászlé, 1 liter frissen facsart narancslé,
Elkészítés:
Vágd cikkekre az ananászt, a narancsot, a citromot, a lime-ot, az őszibarackot, a kiwit, a mangót, a banánt. Tedd egy nagy bólés tálba, cukrozd meg, add hozzá a koktél cseresznyét, a likőrt, a szirupot, és a Bacardi Limónt. Kavard át és tedd be a hűtőszekrénybe, hadd érjenek össze az ízek.
Szervírozás előtt öntsd hozzá az ananászlét a narancslét és a jéghideg Martini Brut Pezsgőt.
Tanácsok:
5 liter kb 30 adag
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> <!--[endif]-->
.
Téli bólé
Hozzávalók:
40 dkg őszibarackbefőtt, 1 doboz ananászkonzerv, 2 narancs, 1 citrom,
1 dl konyak, 1 dl Triple Sec, 1 l száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgő.
Elkészítés:
A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáöntjük a pezsgőt.
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
dinnye bólé
Hozzávalók:
…1 db sárgadinnye, porcukor
…1 ág citromfű
…Maraschino likőr, konyak, 1 üveg fehérbor, 1 üveg pezsgő
Elkészítés:
Kockákra vágjuk a sárgászöld dinnye húsát, és porcukorral hintve Maraschino likőrrel és konyakkal meglocsoljuk, töltünk rá 1 üveg fehérbort, és befedve hűtjük 2 óráig. Ha lehet, 1 ág citromfüvet is teszünk bele. Tálaláskor behűtött pezsgővel töltjük fel.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[endif]-->
.
Meggy-őszibarack bólé
Hozzávalók:
…50 dkg meggy, 4 db őszibarack, 2 evőkanál cukor
…4 üveg fehérbor, 2 üveg pezsgő
Elkészítés:
A kimagozott meggyet és hámozott, cikkekbe vágott barackot a bóléstálba szórjuk, meghintjük cukorral - jót tesz neki 1 dl konyak is! -, hozzáöntjük a bort és 2-3 karika citromot dobunk bele. Behűtjük a többi bort és pezsgőt, és tálaláskor ezzel öntjük fel. Bóléscsészékben, vagy öblös poharakban tálaljuk
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> <!--[endif]-->
.
Ananászbólé recept 2.
Hozzávalók:
1 nagy doboz (50 dkg) ananászbefőtt,
1 palack félédes fehérbor, 1 palack félédes pezsgő, 1 dl rum,
2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
Az ananászbefőttet leszűröm, majd a gyümölcsöt egy mély bóléstálba teszem. Rászórom a cukrot és ráöntöm a rumot, és befedve, legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Ezután felkeverem, ráöntöm a gyümölcs levét és a bort, majd ismét befedem és visszateszem a hűtőszekrénybe. Közvetlenül fogyasztás előtt, a vendégek szeme láttára feltöltöm a jégbe hűtött pezsgővel, és azonnal tálalom.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> <!--[endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> <!--[endif]-->
.
“Karibi újév” bólé recept
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
Almabólé
Hozzávalók:
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> <!--[endif]-->
…1 liter almalé, ½ liter frissen facsart narancslé,
…1 kg savanykás, ropogós alma, 1 meggybefőtt lecsorgatva, átmosva,
…½-1 liter fehér rum, 2 üveg édes pezsgő (az alkoholmentes változathoz alma ízu kölyökpezsgő)
Elkészítés:
Vágjuk ki az almák magházát és kockázzuk fel héjastól. A meggyről öntsük le a levet és jól mossuk át vízzel. Azért kell átmosni, hogy ne színezze be a levet. Tegyük a gyümölcsöket a bóléstálba. Öntsük rá az almalevet, a narancslevet és a rumot. Tegyük hűtőszekrénybe kb. 2 órára. Tálalás előtt ráöntjük a 2 üveg pezsgőt.
.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[endif]-->
Epres bólé
<!--[endif]-->
Hozzávalók 6 pohárhoz:
…1/4 l fehérbort, 1 üveg száraz fehérbor, 1 üveg pezsgő
…2 evőkanál cukor, 3 csomag vaníliás cukor,
…1 kg eper,
Elkészítés:
Felforralunk negyed liter fehér bort, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Öt percig főzzük, hagyjuk kihűlni, leszűrjük, majd a mélyhűtőbe tesszük legalább 30 percre. Megtisztítjuk az epret, felnegyedeljük, és a borhoz adjuk, végül hozzákeverünk egy-egy üveg száraz fehérbort és pezsgőt.
.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[endif]-->
Narancsos bólé
Hozzávalók:
…2 db narancs, 2 db citrom,
…8 cl narancslikőr, 2 üveg vörösbor, 2 üveg pezsgő
Elkészítés:
A narancsot és a citromot felszeleteljük, a karikákat felezzük vagy negyedeljük. Tegyük üvegtálba. Csepegtessük rá a likőrt, és hűvös helyen lefedve érleljük legalább két órán át. Először töltsük fel borral, keverés után pedig pezsgővel.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> <!--[endif]-->
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[endif]-->
.
Ananász bólé
Hozzávalók:
1 doboz ananász (könnyű szirupban)
1-3 evőkanál porcukor
1 dl gin, 1 üveg száraz fehérbor, 1 üveg félédes pezsgő
Elkészítés:
Az ananászt lecsepegtetjük a levétől, porcukorral meghintjük, leöntjük a ginnel, és egy éjszakára légmentesen lezárva hűtőbe tesszük. Másnap felöntjük az ananászlével, a borral, és közvetlenül a fogyasztás előtt (vagy csak poharanként) felöntjük pezsgővel.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[endif]-->
.
Vörös bólé
Hozzávalók:
…50-50 dkg cseresznye és meggy
…1 evőkanál cukor
…1 pohárka konyak,3 liter könnyű vörösbor, 1 üveg vörös pezsgő
Elkészítés:
Megcukrozzuk a kimagozott gyümölcsöt, és konyakkal leöntve érleljük egy órát. A behűtött borral és pezsgővel föltöltjük.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
<!--[endif]-->
.
Dinnyebólé .
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
Citruspuncs
Hozzávalók:
…2 dl frissen facsart citromlé, 2 dl grépfútlé, 2 dl ananászlé,
…2 csésze víz, 3 ½ csésze hideg szódavíz,
…3 ½ hideg szénsavas gyömbér,
…1 citrom,1 lime és 2 narancs felszeletelve
Elkészítés:
Egy nagy tálba öntsük bele a citrom-, grépfrút- és ananászlevet és a vizet. Tegyük hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt öntsük bele a szódavizet, gyömbér üdítot, keverjük össze és tegyük bele a felszeletelt narancsot, citromot és lime-ot.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás