Halak: sütemények (fórum)

Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 407 fő
  • Képek - 356 db
  • Videók - 35 db
  • Blogbejegyzések - 367 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 26 db

Üdvözlettel,

HALAK klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 407 fő
  • Képek - 356 db
  • Videók - 35 db
  • Blogbejegyzések - 367 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 26 db

Üdvözlettel,

HALAK klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 407 fő
  • Képek - 356 db
  • Videók - 35 db
  • Blogbejegyzések - 367 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 26 db

Üdvözlettel,

HALAK klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a HALAK klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 407 fő
  • Képek - 356 db
  • Videók - 35 db
  • Blogbejegyzések - 367 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 26 db

Üdvözlettel,

HALAK klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

sütemények

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 14 éve

Húsvétkor is a sonka és a tojás mellé ...

Hozzászólások eddig: 12

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Varázslatos húsvéti kalács hozzávalók 8 főre Tésztához:

750 g finomliszt
50 g élesztő
70 g kristálycukor
2 csipet só
3 tojás
2 dl tej
80 g vaj
50 g mazsola
50 g aszalt vörösáfonya
1 kk amarettó likőr
4 kis rozmaring ágacska
0,5 g sáfrány
A kalács tetejére:

1 tojás sárgája
0,5 dl víz
3 ek kristálycukor

elkészítés
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztőt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjük benne. Amikor kész, félretesszük hűlni.
Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likőrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütőlemezt.
A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kissebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
A 2/3 -os darabot három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45 cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belőlük egy fonatot.
A kerek cipóformájú darabot egy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá.
Helyezzük a sütőlemezre, takarjuk le ruhával, és kelesszük 30-40 percig.
A sütőt melegítsük elő 180°C fokra. /légkeverésesben :160 °C fok/
Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
Helyezzük a sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig.
Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihűlni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

hozzávalók 4 főre A barna tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 dl fekete kávé (vagy tej)
1 evőkanál lekvár
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum
kevés tej
A fehér töltelékhez:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék


elkészítés
A barna tészta alapanyagait gondosan összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Ha nehezen gyúrható egy kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. Ha gyerekeknek készítjük, a kávét tejjel helyettesítjük.
A fehér töltelékhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a kókuszreszeléket. Ezzel megkenjük a kinyújtott barna tésztát.
Feltekerjük. Fóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Díszítésként a külsejét kókuszreszelékkel megszórhatjuk

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Formabontó túró rudi hozzávalók 4 főre 250 g zsíros tehéntúró
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1/2 citrom leve és héja
1 ek habtejszín
csokimázhoz


70 g étcsokoládé
50 g vaj
1 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 ek tej

elkészítés
A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.
Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.
Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.
Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.
Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat. Tiszta tányérra helyezzük, és jól lehűtve kínáljuk

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Túrórudi szelet hozzávalók 4 főre A tésztához:

8 dkg vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk szalalkáli
A töltelékhez:

50 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor
Csokimáz:

12 dkg porcukor
6 ek forró víz
3 dkg vaj
3 dkg kakaópor

elkészítés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk.
Kinyújtjuk, és zsírozott tepsi hátán kisütjük. (A tepsi mérete 26 x 36 cm, a sütési hő pedig 170 fok/ légkeverés.)
A töltelék alapanyagait összekeverjük, majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.
A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, majd teszünk bele 6 evőkanál forró vízet, és végül a vajat. Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele.
Fonos, hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni, mert a tésztának meg kell puhulnia

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Szívárvány kocka hozzávalók 6 főre 9 tojás
9 ek liszt
9 ek kristálycukor
piros ételszínezék
1-2 ek kakaópor
csipet só
sárgabaracklekvár
tortabevonó
dekor cukor


elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba ütjük. Egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Fényesre verjük, majd jöhetnek bele egyesével a tojássárgák. Ezután nagy mozdulatokkal, lassan beleforgatjuk a lisztet is.
A piskótatésztát három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket beszínezzük az ételszínezékkel, amíg szép rózsaszín nem lesz. A másikba belekeverünk 1-2 ek kakaóport. A harmadikat simán hagyjuk.
180 fokon sütjük az első piskótát, kb. 10-15 percig, tűpróbáig. Ugyanígy járunk el a második és a harmadik piskótával is.
Ha készen vannak a piskóták, megkenjük őket lekvárral, és egymásra helyezzük őket. A tetejét csokimázzal vonjuk be, és színes cukorral díszítjük.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kinder pingui hozzávalók 4 főre Tésztához (2 laphoz):

6 tojás
6 ek cukor
6 ek melegvíz
6 ek liszt
2 ek keserű kakaópor
1 cs sütőpor
Tejszínes krémhez:

5 dl tejszín (Hulala)
1 cs étkezési zselatin
1 ek folyékony méz
1/2 kk vaníliaaroma
Csokoládés krémhez:

15 dkg csokoládé
10 dkg margarin
1 ek víz
2 ek olaj
Bevonathoz:

20 dkg étcsokoládé
10 dkg margarin
3 ek olaj
1 ek víz
1 ek porcukor

elkészítés
A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítjük a masszával, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
A tepsit olajozzuk ki, béleljük ki sütőpapírral.
Felezzük el, majd előmelegített sütőben 200 °C-on a 2 lapot süssük ki.
A zselatint áztassuk be 6 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük össze a zselatinnal.
Lassan csorgassuk bele a mézet.
Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krém felét egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.
Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vízzel, és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
Ismét tegyük hűtőbe dermedni.
Amikor a csokis réteg megdermed, tegyük rá tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Vaniliás csoda hozzávalók 8 főre Tésztához:

8 db tojás
8 ek cukor
8 ek rétesliszt
1cs sütőpor
1 mk vanília aroma
1 mk őrölt fahéj
1,2 dl étolaj
csipet só
Krémhez:

1 cs vaníliás pudingpor
0,5 l te j (2,8%-os)
25 dkg margarin
30 dkg cukor
2 mk vaníliaaroma
4 ek őrölt dió
2 mk őrölt fahéj
Bevonathoz:

20 dkg instant akaópor
0,4 dl forralt tej
(esetleg készen vásárolható csokiöntet)

elkészítés
Tészta készítése:

A 8 tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől, és hozzáadunk 8 ek cukrot, majd ezt habosra keverjük. A tojáskrémhez hozzákeverjük az étolajat. Ezután belekeverjük a réteslisztet és a sütőport. Simára dolgozzuk, és hozzáadjuk a vaníliaaromát, az őrölt diót, valamint az őrölt fahéjat. Mindezt alaposan elkeverjük (lehetőleg géppel), majd félretesszük pihenni. (A pihentetés alatt -kb 20 perc- elkészítjük a sűrű pudingot).
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és azt óvatosan (hogy össze ne törjük) hozzákeverjük a tésztához.
A kapott mennyiséget pontosan két egyenlő részre osztjuk, és sütőpapírral kibélelt (35cm x 45cm-es) tepsiben, 170 ⁰C-os sütőben szép aranysárgára sütjük. (Tűpróba!)
Fontos! Ha elkészült a tésztalap, azonnal vegyük ki a tepsiből, és óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt. Az egyik lapot még melegen felvágjuk kettő egyenlő - 32cm x 12cm-es lapra – részre. Ezután az őzgerinc formába helyezzük, és úgy igazítjuk, hogy szépen felvegye az edény alakját. A másik tésztalapot is kettő egyenlő – 10cm x 32cm-es – méretűre vágjuk fel (ez adja majd a sütemény alját). (A maradék csíkokat ne dobjuk ki, mert azok kellenek a süti belsejébe!)
Krém készítése:

A 0,5 liter tejjel sűrű pudingot főzünk, és félretesszük hűlni. Ha már majdnem teljesen kihűlt, hozzáadjuk a cukrot, a margarint, az őrölt fahéjat, a darált diót és vaníliaaromát, és mindezt simára kikeverjük.
Sütemény összeállítása:

A kapott krémmel kb. félig megtöltjük az őzgerinc formában lévő lapokat, majd ráhelyezzük a tésztacsíkokat.
A maradék krémet egyenletesen elterítjük, és az egészet lezárjuk a méretre vágott lappal.
Ha mindezzel elkészültünk, kiborítjuk egy tálcára (ajánlatos a tálaláshoz használandó tálcára).
A sütemény tetejét csokiöntettel vékonyan bevonjuk. Fontos, hogy csak annyi öntetet használjunk, amit a tészta magába szív.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Madártej szelet hozzávalók 12 főre Tésztához:


8 tojásfehérje
8 ek porcukor
8 ek liszt
1 cs sütőpor
Krémhez:


25 dkg margarin
15 dkg porcukor
Főzött krémhez:


8 tojássárgája
5 ek porcukor
5 ek liszt
2 ek vaníliás cukor
4 dl tej
Tetejére:

0,5 l Hulala

elkészítés
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és óvatosan összekeverjük a porcukorral, liszttel és sütőporral. Vajazott, lisztezett tepsiben kisütjük.
A főzött krém hozzávalóit simára keverjük, és felfőzzük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt főzött krémhez keverjük, és a tésztára kenjük.
Tetejére egy fél literes cukrászati habot kenünk.

sütési hőfok: 150 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20x30 cm

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

hozzávalók 4 főre Tésztához:

5 tojássárgája
20 dkg porcukor
10 ek langyos víz
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
Krémhez:

20 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
2 dl tej
2 ek liszt
1 cs vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 ek kakaópor
1/2 citrom leve
1-2 ek rum
Tojáshabhoz:

5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
tortadara

elkészítés
Tészta elkészítése:

A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a langyos vizet, majd a lisztet, amelybe előzőleg elkevertük a sütőport.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Krém elkészítése:

A tejből és lisztből sűrű pépet főzünk a vaníliás cukorral. Hűlni hagyjuk.
A margarint a porcukorral habosra keverünk, elkeverjük a kihűlt péppel.
Hozzáadjuk a darált diót, a kakaóport, a citromlevet, és 1-2 ek rumot (ezt lehet ízlés szerint).
Az elkészült krémet egyenletesen a tésztára kenjük.
Tojáshab elkészítése:

A tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett keményre keverünk.
Egy kissé kihűlve a krém tetejére kenjük. Végül tortadarával megszórjuk.
Fontos, hogy másnap szeleteljük!
sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 36x27 cm

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Csoki hercegnő hozzávalók 4 főre A piskótához:

135 g finomliszt
7 tojás
90 g kristálycukor
50 g keserű kakaó
A csokikrémhez:

4 tojássárgája
40 g kristálycukor
1,25 dl tej
300 g tejcsoki
75 g étcsoki
1 dl tejszín

elkészítés
Egy tálba összeszitáljuk a lisztet és a kakaót, majd félretesszük.
4 egész tojást és a 3 tojássárgáját habverővel összedolgozzuk, míg sűrű krém lesz belőle.
A cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd váltakozva beleforgatjuk a tojássárgás masszába a lisztes keveréket és a felvert habot.
Sűtőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, magassága körülbelül 1,5 cm legyen. 180 fokon, előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Miután kihűlt, négy egyforma téglalapot vágunk belőle.
Közben elkészítjük a krémet: nagy lukú reszelőn lereszeljük a tejcsokit, az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk.
Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral.
Felforraljuk a tejet egy lábosban és levesszük a tűzhelyről.
A tej felét folyamatosan keverve, óvatosan hozzáadjuk a tojásos masszához, majd a másik felét is beledolgozzuk és visszahúzzuk a tűzhelyre.
Hozzáadjuk a tej-és étcsokit, amikor kihűlt a keményre felvert tejszínt is vigyázva belekeverjük.
A krémet teljesen lehűtjük - fagyasztóba tesszük 20 percre, míg a massza sűrű lesz.
Elkenjük a piskótalapon, majd lefedjük egy másikkal. Tetejére kakaóport szitálunk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Ugyanígy járunk el a másik két piskótalappal is.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu